Fire om Fame

I hjertet av Bergen, hvor vår kjære utdøende venn Hurtigruta legger til kai, hvor rånere kjører rundt og rundt og ruser på hvert eneste røde lys, der Bunnpris og Kiwi står støtt i hver sin ende, her finnes det en aldri så liten skjult skatt, Bergens perle: Walk of Fame. Stjerneveien er ikke oppført på Wikipedias liste over verdens forskjellige walks , men det kommer vel… Den har derimot tre vurderinger, alle har gitt 5 av 5 stjerner! Det lover godt.

Bergens egne flekk dedikert til bergensere med kjendisstatus er trygt plassert på Nøstet. Sjeler som Sondre Lerche, Cecilia Brækhus, Paul McCartney (?!), Erna Solberg, og en de kaller HP Gundersen har fått navnene sine inngravert i en blankpolert asfaltflis. Ironisk nok er Walk of Fame farlig likt walk of shame , og dette er et ypperlig navn til stripa i Nøstegaten (ikke fordi den ligger i Bergens gamle red light district). Langs denne stripa vanker det ikke bare mennesker som står høyere enn oss andre, spankulerende bortover finnes det også en rekke inhabile kilder
som svarer på hvorfor denne bisarre installasjonen ligger akkurat her.

Det pissregner i Nøstegaten, og de inngraverte steinene har ingen beundrere denne ettermiddagen. Kjendisene har heller ikke svart på DMs i Instagram (et forsøk på å gjøre moderne koronavennlig research). På Nøstet er det derimot to take-away restauranter som lyser varmt i den dunkle gaten. Kanskje disse hardtarbeidende menneskene har svaret på hvorfor Paul McCartney står oppført?

Hardtarbeidende nr. 1 på Pizzabakeren:
Hva Synes du om Bergens Walk of Fame?

– Ja, jo jeg har fått med meg den!

Hva med plasseringen?

– For å være helt ærlig går jeg ofte bare forbi… Det burde kanskje vært enda mer sentralt, kanskje hakket nærme Torgallmenningen, sånn hvis det skulle vært litt mer som Hollywood sin.

Har du noen teorier om hvorfor Sir Paul McCartney har navnet sitt der?

– Har ikke sett at Paul McCartney står der, er vel mest nordmenn er det ikke? Det er jo egentlig morsomt at det er norske navn, synes jeg.

Det er jo morsomt at det er nordmenn, nærmere bestemt Bergensere som blir representert. Er det sånn at Paul McCartney egentlig er Bergenser? En beboer på Nøstet har et sprudlende syn på installasjonen:

Beboer på nøstet:
– Den farger en ellers grå fortauskant!

Det er for så vidt sant. Selv om steinene ikke er særlig fargerike.

Hardtarbeidende nr. 2 på Pizzabakeren:
– Det hørtes ganske kult ut, jeg så at de har fått nytt skilt når jeg kjørte forbi i stad. Har egentlig ikke gått der så mye.

Telefonen på Pizzabakeren ringer, og vi ønsker hverandre en fin dag videre.

Tvers over gaten for Pizzabakeren ligger Burgerhuset AS. Den hardtarbeidende arbeideren bak disken ser litt opptatt ut, men svarer likevel på spørsmålene med et smil.

Hardtarbeidende på Burgerhuset AS:
– Har ikke sett den. Kan du vise meg bilde?

Heldigvis har google bilder av gullrekka, og mobilskjermen lyser opp på det halvmørke gatehjørnet.

– Aa, det har jeg sett! Veldig fint.

Heller ikke her er det særlig napp å få – hverken en revolusjonerende mening om steinene og heller ingen svar på hvorfor Paul har navnet sitt der. Merkelig. Det er faktisk så tomt i Nøstegaten, at fem på gaten blir til fire. De blankpolerte steinene glinser i regnet, men det er ingen som ligger på bakken mellom Ylvis-brødrene. Det er ingen som legger sin hånd oppå steinen til AURORA. Det er tilsynelatende ingen i den blandede befolkningen på Nøstet, det være seg studenter, rånere, kjendiser eller turister, som ofrer Walk of Fame en tanke. Likevel, er det heller ingen av de inhabile kildene som uttrykker misnøye med merkene.

Kanskje er hele greia altså bare merkelig. Kjendisene som har fått en permanent plassering av sitt navn i en stein på Nøstet, uttrykker glede og takknemlighet i ulike medier. Det er jo en ære å få en egen rute, midt mellom Kiwi, Bunnpris, Pizzabakeren, Burgerhuset, veikrysset og Hurtigrutekaia. Mysteriet om Paul blir kanskje løst en gang i fremtiden, kanskje kan man finne svaret ved noe så enkelt som å google. Uansett er det en hyggelig tanke i denne dunkle regnværskvelden at fame rimer på shame, og at alle disse kjendisene stolt representerer Bergen utenfor en bygning som tidligere huset et bordell.

1 thought on “Fire om Fame

Leave a Comment