Et glass til

Land: Danmark
Regi: Thomas Vinterberg
Hovedroller: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie

Et glass til (Druk) er en dansk film av kultregissøren Thomas Vinterberg, kjent for sine pirrende filmdramaer som blant annet Festen (1998), og Jakten (2012), samt for å være medskyldig i skapelsen av «Dogme 95»-bevegelsen sammen med Lars von Trier. Han virker dog å ha droppet Dogme-idealene i sine senere produksjoner, i likhet med blant andre von Trier.

Vinterbergs nyeste film handler om fire middelaldrene menn godt hinsides sine beste dager. De er alle ansatt som lærere på den samme videregående skolen og er alle gamle kamerater. Etter en sammenkomst på en restaurant – hvor rød- og brennevin blir servert – blir livet tema for samtalen, og hovedkarakteren Martin (Mads Mikkelsen) har et mildt emosjonelt sammenbrudd. Han reddes opp av sine venner og en pakt blir skapt.

En hyllest til alkoholen

Pakten hefter seg på Finn Skåderuds «teori» om at mennesket er født med en halv promille for lite (en teori som fornektes av den nevnte psykolog), og en eksperimentell anførsel av dette blir tema for resten av filmen. Det går, vel, så som så – for de fleste av dem. Hyllest til alkoholen blandes med et edruelig blikk på konsekvensene av drikking og resultatet av overdrivelse og avhengighet.

Videre følger en kavalkade av alkoholrus koblet opp mot hverdagshendelser: skoletimene som tidligere var kjedelige blir en ekstatisk storm både for lærere og for elever, og hverdagsproblemer blir til smuler i møte med brisne menn. Særlig nevneverdig er karakteren Tommy (Thomas Bo Larsen) sine «chew-the-scenery»-aktige eskapader. Dette er en riktig smukk dranker, som sjangler seg gjennom situasjon til situasjon til gode for en helhjertet publikumslatter som, i vårt tilfelle, runget evig i kinosalen. Særlig nevneverdig er det når han som gymlærer fører full og hensynsløs entusiasme for lilleputt-fotballaget han trener opp til kamp. En riktig god skuespillerprestasjon!

Det gode og det dårlige

Scenografien er akkurat det den trenger å være for en film av kaliber: storartet. Blant skuespillerne er det bare Maria Bonnevie som skuffet, muligens på grunn av mangel på screentime men garantert også grunnet hennes særs irriterende aksent: det høres ut som en nordmann som aper svensk – og det i en dansk film. Hun må ha blitt smittet av sin husbond Skavlands kleine talemåte. I alt snodige greier.

Mads Mikkelsen som skuespiller har skapt blest gjennom både danske og internasjonale produksjoner de siste årene. Han har gjennom en lang karriere klart å skape et resonnement som får seeren til å forvente kvalitet når de ser en film med ham i hovedrollen. «Et glass til» er intet unntak. De emosjonelt gripende øyeblikkene i filmen er alle sentrert rundt karakteren Martin, om det så er hans forhold til sin kone, sine barn, sin skoleklasse eller sine venner. Mikkelsen har en sjarm og naturlig utstråling som gjør hans prestasjoner så troverdige at det nesten gjør vondt – man kjenner seg igjen, man kjenner det i sjelen, man ser inn i øynene hans og man tror at det han forteller er sant. Dette gjør Mikkelsen til en av de største nordiske – og selvsagt danske – skuespillere i live i dag.

Alt i alt stråler denne filmen på lerretet mens den forteller en historie om livet, kjærligheten, ungdommen og alderdommen; om hvordan forhold kan utvikle seg og ødelegges, bygges opp igjen og videreutvikles. Om det så er ved hjelp av alkohol eller uten forteller denne filmen om behovet som er så sterkt for å gripe tak, ta sats, og hoppe ut i det ukjente med livet som innsats.

(Medforfattet av Michelle Daae)

 

Vurdering:
★★★★☆ 4/5

Leave a Comment