Us Kids

Land: USA
Regi: Kim A. Snyder

De gjenlevende

Us Kids følger en gruppe unge aktivister som opplevde enhvers største mareritt: de befant seg i midten av en skoleskyting i Florida 2018. Sammen bestemmer en liten samling av de overlevende seg for å kjempe for elevers rettigheter, slik at ingen etter dem skal behøve å miste vennene sine til et våpen i feil hender. 

Dette er en sterk fortelling om hvordan en gjeng med high school-elever går fra normale til offer, til aktivister på under ett døgn. De snur om på sine roller som gjenlevende i løpet av 24 timer etter skytingen, og de får en enorm respons fra omverdenen fra første stund. Dokumentaren følger historiene til de mest sentrale, de som snakker høyest (med god grunn), og en av dem som ble skutt – men overlevde. 

Den oppfyller alle kravene til en dokumentar, med velkjente intervjusettinger, rullende fortellerstemmer over handling, og korte glimt av selve skyteepisoden. Det er derimot ikke der fokuset ligger, men heller i hvordan disse ungdommene starter en bevegelse som får støtte over hele USA. Sammen legger de ut på en rundtur gjennom ulike stater, for å holde foredrag, gå i tog, og engasjere ungdom til å stemme – aller helst mot NRA. Kinematisk er det ikke noe som skiller denne dokumentaren fra “alle andre” dokumentarer, men historien er verdt å fremme. 

Ungdommen er ikke tiltaksløs

Igjen viser BIFF en dokumentar som portretterer ungdom og deres engasjement, og som viser at selv om USA er preget av konservative, hvite menn som ikke vil gi slipp på maskingønneren sin, så tør ungdommen å stå opp for sine rettigheter, og vise verden sine verdier. Den toner det helt ned idet personlighetene i etterkant får fortelle i lys av turen de bega seg ut på samme sommer som den svært traumatiske hendelsen, og belyser hvilken skade en slik episode har på dem, og mennesker generelt. 

En god og vond dokumentar om et høyst aktuelt tema, som legger fram at politisk engasjement nytter – også, og ikke minst, blant unge. Kanskje finnes det håp for våpenloven i USA, det skal i hvert fall ikke stå på at de unge er tiltaksløse og lar være å kjempe for endring.

★★★★ 4/5

Leave a Comment