I am Greta

Land: Sverige
Regissør: Nathan Grossman

I denne klassisk utformede dokumentaren følger vi den svært lite klassisk utformede Greta Thunberg, og hennes reise som internasjonalt ledende klimaaktivist. 

Humor og tårer

Dette er et flott portrett av den usedvanlig dedikerte tenåringen. Dokumentaren får frem de vanskelige aspektene ved å være såpass ung og å oppleve tøffe barndomsår, samtidig som hun kjemper for verdens viktigste sak. Den bringer frem den tette relasjonen Greta har med faren sin, som er med henne på alle reisene og foredragene hun etterhvert legger ut på, og hvordan de med humor og tårer møter ulike utfordringer. Den knuser også alle konspirasjonsteorier om at Greta kun er et produkt av kjendisforeldre og medieomtaler, ved å vise publikum at det kun er henne selv som skriver talene og de sterke oppfordringene hun kommer med til FN og resten av verdens ledere (ikke en gang pappa Svante får hjelpe til). 

Visuelt sett er den ikke revolusjonerende, men det er heller ikke poenget med en dokumentar. Den opplyser publikum om klimakrisen, og viser frem alle ungdommene fra hele verden som ikke lar seg tie – noe dagens ungdom svært ofte blir tiltalt for. Før framvisningen på BIFF var det tre engasjerte representanter fra ulike ungdomsorganisasjoner som kom med en oppfordring til å aktivt delta i handlinger som minimerer våre utslipp – altså levende eksempler i samme kinosal, ikke kun på skjermen, som viser at det absolutt er tak i dagens ungdom. 

Revolusjonerende

Dokumentaren gir også et innblikk i hvordan verdens fremste ledere ofte ikke lytter til det den unge aktivisten Greta har å formidle, men heller tar henne inn som taler kun for syns skyld. Den viser at Greta er prinsippfast, og kun reiser med tog, elektrisk bil, buss eller båt (hele veien til New York!). Som publikum blir man sittende igjen med en blanding av skrekk og håp, idet klimakrisen kommer enda tettere på en (som om det burde være mulig), samtidig som engasjerte og opplyst ungdom pryder skjermen i halvannen time. Dokumentaren er aldri kjedelig, men ei heller revolusjonerende i sitt uttrykk. Derimot er hovedfiguren revolusjonerende, og Atrium tar absolutt I Am Greta inn i varmen av flotte portretteringer. Løp og se! 

Vurdering:
4/5

Leave a Comment