Raftoprisen tildeles ECRF

Det er tid for den årlige utdelingen av RAFTO-prisen og 24. september kunngjorde stiftelsen hvem som er årets mottaker av den internasjonalt anerkjente prisen. Atrium var selvfølgelig på stedet.

Hvert år deles raftoprisen ut til personer eller organisasjoner som arbeider med menneskerettigheter og demokrati. Her er lederen av Nominasjonskomiteen Line Alice Ytrehus. Bilde: Ingvild Festervoll Melien

Blant svart-hvitt-bilder av tidligere prismottakere gjør et knippe mennesker seg klare til live-sending på Raftohuset. Daglig leder Jostein Hole Kobbeltvedt intervjues av Ove Sjøstrøm om stiftelsen og deres arbeid knyttet til menneskerettigheter og demokrati. Atrium og den øvrige pressen venter i spenning, og på slaget 10 ankommer komitéleder Line Alice Ytrehus.

Mottakeren av årets Raftopris er ECRF (Egyptian Committee for Rights and Freedoms). 

I begrunnelsen skriver Raftostiftelsen at prisen deles ut til ECRF “ for sin modige motstand mot fryktregimet i Egypt”. Under pressemeldingen sitter studentmediene på bakerste rad, og vi får etter den offisielle kunngjøringen prate med komiteens studentrepresentant, Anne Noddeland. Som leder av raftos studentgruppe har Noddeland vært med i arbeidet til årets nominasjonskomité. Noddeland er svært stolt og glad over arbeidet komiteen har gjort, og for at det er nettopp ECRF som mottar prisen. 

ECRF jobber som et fyrtårn av håp for menneskerettighetene. Det er nå ti år siden den arabiske våren, og for oss er det viktig å igjen rette søkelyset mot Egypt og de grove menneskerettighetsbruddene som foregår der og i resten av Midtøsten. 

Noddeland legger vekt på at ECRF tar i bruk rettsvesenet og andre institusjoner i sitt arbeid, noe som i Egypt er svært krevende. De dokumenterer og kritiserer regimet og unntakstilstanden Egypt har vært inne i siden 2017. 

Valg utenfor pandemiens påvirkning

Den globale unntakstilstanden under Coronapandemien har satt menneskerettighetsforkjemperes liv i ytterligere fare i protester mot myndigheters håndtering av COVID-19, også de som engasjerer seg i Egypt gjennom ECRF. 

Covid aktualiserer menneskerettighetsbruddene som foregår, men har ikke påvirket valget til nominasjonskomiteen på andre måter enn det rent praktiske, påpeker Noddeland. 

Utdelingen av prisen skjer ved Den Nationale Scene i Bergen den 8. november.

RAFTOPRISEN

  • Opprettet i 1986 til minne om Thoralf Rafto.
  • Rafto var en professor ved NHH som utmerket seg som menneskerettighetsforkjemper i øst-Europa under den kalde krigen. Han ble i 1986 arrestert og mishandlet av tsjekkoslovakisk politi, og døde senere av skadene.
  • Raftoprisen deles ut i november i Bergen hvert år, der prismottakere mottar et diplom en sjekk på 20 000 USD.

ECRF

  • Grunnlagt av Mohamed Lotfy og Ahmed Abdallah i kjølvannet av statskuppet i 2013.
  • Består av over 50 advokater og researchere som sammen med rundt 1000 frivillige arbeider for å gi politisk uavhengig støtte til forsvarere av menneskerettighetene.
  • Etter en politisk krise i 2013 overtok militæret kontrollen i Egypt, og siden da har general Abdel Fattah el-Sisi vært landets president. Siden el-Sisi erklærte unntakstilstand i 2017 har regjeringens sikkerhetsstyrker operert med mer eller mindre uinnskrenket makt, og gjør bruk av blant annet tvungne forsvinninger, massearrestasjoner og tortur for å kue politisk motstand.

Leave a Comment